top of page

Αποκατάσταση από
μαζική απώλεια βάρους

Untitled design (3).png

Η μαζική απώλεια βάρους αναφέρεται σε ανθρώπους που εμφανίζουν ελάττωση του βάρους τους από 30kg και πάνω, είτε με δίαιτα είτε μετά από επεμβάσεις παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Παχύσαρκοι θεωρούνται εκείνοι που ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά το 30 (BMI>30).

Ο δείκτης μάζας σώματος ή BMI (Body Mass index) υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Δηλαδή ένας άνθρωπος με ύψος 1,80m και βάρος 80kg έχει BMI: 80 kg / 1,80 x 1,80m =24,69.

Οι ασθενείς λοιπόν μετά την κοπιαστική προσπάθεια να χάσουν τα κιλά, αντιμετωπίζουν μεγάλη χαλάρωση και περίσσεια δέρματος σε περιοχές όπως: οι βραχίονες, η κοιλιά, οι γλουτοί, το στήθος και η έσω επιφάνεια των μηρών. Το δέρμα στις περιοχές αυτές χάνει την ελαστικότητά του λόγω της έντονης διάτασης από την αύξηση βάρους, οπότε μετά την απώλεια των κιλών παρουσιάζει έντονη χαλάρωση και ουσιαστικά κρέμεται αντιαισθητικά. Ο μόνος τρόπος να επανέλθει λοιπόν στην αρχική του κατάσταση είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

Οι επεμβάσεις αποκατάστασης μετά από απώλεια βάρους είναι οι εξής:

Οι επεμβάσεις αυτές, αναλόγως τις ενδείξεις, μπορούν και να συνδυαστούν, μέχρι όμως τον αριθμό των δύο.

προγραμματισμός και χειρουργείο  

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις επιθυμίες σας και τις προσδοκίες σας από το χειρουργείο, καθώς και θα οργανώσει ένα πλάνο ειδικά για εσάς, όσον αφορά στον συνδυασμό και στον χρόνο των επεμβάσεων, που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Γενικώς, είναι προτιμότερο οι ασθενείς να υποβάλλονται στις επεμβάσεις αφού έχουν χάσει τα επιπλέον κιλά και έχουν σταθεροποιηθεί στο επιθυμητό βάρος για 3-6 μήνες.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία και χρειάζεται να υποβληθούν σε έναν ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο, καθώς μπορεί να πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση ή και άλλες χρόνιες ασθένειες, ανεξαρτήτως ηλικίας.  Συνήθως οι τομές είναι αρκετά μεγάλες, τοποθετούνται όμως μέσα στη γραμμή του μπικίνι ή του εσωρούχου, καθιστώντας τες «αόρατες» όταν φοράμε οποιοδήποτε μαγιό ή άλλο ρούχο. Οι επεμβάσεις αυτές είναι πολύωρες (4-7 ώρες) και γίνονται στο νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να μείνουν στο νοσοκομείο για ένα ή δύο βράδια.

αποθεραπεία

 

Η βελτίωση χωρίς την περίσσεια δέρματος είναι εμφανής άμεσα μετά το χειρουργείο. Μία ελαστική ζώνη κοιλίας ή ελαστικό γιλέκο ή στηθόδεσμος φοριέται για 3-4 εβδομάδες μετεγχειρητικά για να προσφέρει σταθερότητα κατά τις κινήσεις και τη βάδιση και να βοηθήσει στην επούλωση. Οι ασθενείς βγαίνοντας από το χειρουργείο έχουν παροχετεύσεις (σωληνάκια) τα οποία αφαιρούνται την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και κάτω από το δέρμα, οπότε δε χρειάζεται να αφαιρεθούν. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν παραπονιούνται για πόνο μετά το χειρουργείο αλλά περισσότερο για μία αίσθηση σφιξίματος, καθώς το σώμα «συνηθίζει» το νέο του σχήμα. Το οίδημα και οι μελανιές είναι φυσιολογικά και μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να υποχωρήσουν. Οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν την επόμενη ημέρα και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σταδιακά, παρόλα αυτά η έντονη γυμναστική, τα βάρη και σεξουαλική δραστηριότητα  πρέπει να αποφευχθούν για περίπου έξι εβδομάδες. Η επιστροφή στην εργασία είναι τρεις εβδομάδες μετά.

Μπορείτε να ενημερωθείτε χωρίς χρέωση, κλείνοντας ένα ραντεβού αξιολόγησης.
bottom of page