top of page

Αποκατάσταση μαστού

power-to-fight-breast-cancer-2021-08-26-15-43-13-utc.jpg

Όταν μία γυναίκα διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού αισθάνεται συντετριμμένη, πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να υποβληθεί σε ογκεκτομή ή μαστεκτομή. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές επιλογές αποκατάστασης του μαστού, ικανές να επαναφέρουν το σχήμα και τη συμμετρία των μαστών. Πιστεύουμε ακράδαντα στη συναισθηματική και ψυχολογική ανάταση που μπορούν να προσφέρουν οι επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού και είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε στις ασθενείς μας τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης που υπάρχουν. Κάθε τεχνική έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και με βάση τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τη σωστή τεχνική που ταιριάζει στο δικό σας πρόβλημα.

Η χειρουργική μας ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει επεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν το σχήμα και τις αναλογίες του μαστού μετά από μία ογκεκτομή και επεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν ολόκληρο το μαστό μετά από μία μαστεκτομή. Η επέμβαση που διορθώνει μία αισθητική δυσμορφία μετά από μία ογκεκτομή (η οποία αναφέρεται ως ογκοπλαστική χειρουργική) συνήθως περιλαμβάνει την ανακατανομή των εναπομεινάντων γειτονικών ιστών με σκοπό την επίτευξη καλύτερου σχήματος του μαστού. Αντίθετα, η αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή είναι μία πιο σύνθετη και περίπλοκη επέμβαση και συνήθως πραγματοποιείται είτε με τη χρήση ενθεμάτων, είτε με τη χρήση αυτόλογων ιστών. Η κάθε μέθοδος είναι διαφορετική, είτε λόγω των τεχνικών δυσκολιών του χειρουργείου, είτε λόγω των αναμενόμενων αισθητικών αποτελεσμάτων και των πιθανών κινδύνων. Η χρήση αυτόλογων ιστών από το ίδιο μας το σώμα μπορεί να προσφέρει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, ενώ αντίθετα η χρήση ενθεμάτων προϋποθέτει μικρότερο χρόνο χειρουργείου και νοσηλείας. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, με διαφορετικό σωματότυπο, διαφορετικό τρόπο ζωής και διαφορετικό ιατρικό πρόβλημα. Η ιατρική μας ομάδα, η οποία είναι εξειδικευμένη στην αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή, θα σας καθοδηγήσει με εμπεριστατωμένες απόψεις να κάνετε τη σωστή επιλογή, όσον αφορά στη χειρουργική τεχνική που είναι κατάλληλη ειδικά για εσάς.

Η απόφαση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομή παίρνεται από το ογκολογικό συμβούλιο όλης της ιατρικής ομάδας που θεραπεύει τον καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργού μαστού, ακτινολόγου, ογκολόγου, ακτινοθεραπευτή και πλαστικού χειρουργού, καθώς η πιθανή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία θα επηρεάσει κατά πολύ την ασφάλεια της αποκατάστασης μαστού. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια τέτοια ιατρική ομάδα συνεργασίας και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Η αποκατάσταση μαστού πραγματοποιείται είτε στον ίδιο χρόνο με την ογκεκτομή ή μαστεκτομή, είτε αργότερα σε δεύτερο χρόνο. Αν γίνει στον ίδιο χρόνο τότε αναφέρεται ως άμεση αποκατάσταση, ενώ αν γίνει σε δεύτερο χρόνο τότε αναφέρεται ως απώτερη αποκατάσταση. Η άμεση αποκατάσταση έχει αρκετά πλεονεκτήματα ιδιαίτερα στην ψυχολογία του ασθενούς, καθώς παρακάμπτει την περίοδο που η αισθητική δυσμορφία του μαστού είναι εμφανής και επίσης ο αριθμός των επεμβάσεων είναι μικρότερος. Παρόλα αυτά, η απώτερη αποκατάσταση επιλέγεται, διότι η ασθενής προτιμά να περιμένει, ή ακόμα και γιατί κάποιοι ασθενείς δεν ενημερώνονται ή δεν γνωρίζουν πως υπάρχει η επιλογή της αποκατάστασης.

Η ακτινοθεραπεία είναι ένα άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει πολύ το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση. Παρόλο που θεραπευτικά μειώνει θεαματικά την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου, η ακτινοθεραπεία επηρεάζει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος. Συνήθως, οι ογκοπλαστικές τεχνικές μετά την ογκεκτομή πραγματοποιούνται πριν την ακτινοθεραπεία ώστε να προστατεύσουν τους εναπομείναντες ιστούς από τα αρνητικά αποτελέσματά της. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ασθενείς που υποβάλλονται σε μαστεκτομή, οι οποίες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες μετά το τέλος της ακτινοθεραπείας για να υποβληθούν στην επέμβαση αποκατάστασης. Ακόμα και αυτή η περίπτωση όμως τείνει να εξαλειφθεί. Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών αλλά και της τεχνολογίας της ακτινοθεραπείας, οι ασθενείς με μαστεκτομή μπορούν να υποβληθούν σε άμεση-απώτερη αποκατάσταση, κατά την οποία η αποκατάσταση γίνεται στον ίδιο χρόνο με τη μαστεκτομή και αν στη συνέχεια η ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, διακόπτεται η διαδικασία της αποκατάστασης, η ασθενής προχωράει με τις αναγκαίες θεραπείες της και όταν τελειώσει, συνεχίζουμε στο δεύτερο στάδιο αποκατάστασης. Έτσι παρακάμπτεται η περίοδος αυτή κατά την οποία έμενε η ασθενής με την δυσμορφία της μαστεκτομής, η οποία επιβαρύνει αρκετά την ήδη επηρεασμένη ψυχολογία της.

Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι μοναδική και ο Δρ. Γκρεμούτης θα συζητήσει μαζί σας με λεπτομέρεια για το πότε είναι ο πιο ασφαλής χρόνος για να γίνει η αποκατάσταση, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αν προσφάτως έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κατάλληλο χειρουργό μαστού, ο οποίος μαζί με τον Δρ. Γκρεμούτη θα σας καθοδηγήσουν και θα δρομολογήσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας από την αρχή μέχρι το τέλος.
Μπορείτε να ενημερωθείτε χωρίς χρέωση, κλείνοντας ένα ραντεβού αξιολόγησης.
bottom of page