top of page
Untitled design (2).png

Ρινοπλαστική

Η μύτη είναι ένα πολύπλοκο όργανο το οποίο αποτελείται από έναν εξαιρετικά ντελικάτο «φάκελο» δέρματος, που με τη σειρά του καλύπτει τον στηρικτικό χόνδρινο σκελετό της. Η επέμβαση της αποκατάστασης της μύτης (ρινοπλαστική) πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβής και σχολαστική, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

 

Επιπλέον, το σχήμα της μύτης σε σχέση με τις αναλογίες του υπόλοιπου προσώπου πρέπει να υπολογιστεί ώστε η φυσική αρμονία να διατηρηθεί. Πολλοί ασθενείς επιλέγουν να αλλάξουν το σχήμα της μύτης τους, με την οποία γεννήθηκαν, ενώ άλλοι υποβάλλονται σε ρινοπλαστική για να διορθώσουν το αποτέλεσμα ενός παλαιότερου τραυματισμού. Για να υποβληθεί κάποιος σε επέμβαση ρινοπλαστικής πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 έτη της ηλικίας του.

προγραμματισμός και χειρουργείο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας τις επιθυμίες σας και τις προσδοκίες σας από το χειρουργείο, καθώς και θα οργανώσει ένα πλάνο ειδικά για εσάς, που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η επέμβαση της ρινοπλαστικής διαρκεί από δύο έως τρεις ώρες και γίνεται σε νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία.

 

Διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για να μειωθεί ή να αυξηθεί το μέγεθος και το πλάτος της μύτης, να αλλάξει το προφίλ και ο ήβος (καμπούρα), να τελειοποιηθεί το σχήμα της άκρης της μύτης, να μειωθεί το μέγεθος των ρουθουνιών, ή και να αλλάξει η γωνία προβολής μεταξύ της βάσης της μύτης και του άνω χείλους.

 

Σε πολλές περιπτώσεις η επέμβαση περιλαμβάνει και τεχνικές διόρθωσης της δυσκολίας στην αναπνοή, όπως για παράδειγμα όταν συνυπάρχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα). Συνήθως οι τομές είναι κρυμμένες μέσα στα ρουθούνια (κλειστή ρινοπλαστική), ή υπάρχει μία μικρή και ανεπαίσθητη τομή στο δέρμα της στυλίδας, μεταξύ των ρουθουνιών (ανοικτή ρινοπλαστική).

 

Το πότε επιλέγουμε ανοικτή ή κλειστή ρινοπλαστική εξαρτάται από τι χρειάζεται να διορθώσουμε στη μύτη με βάση τις ενδείξεις του κάθε ασθενή. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε και επιπλέον χόνδρινα μοσχεύματα από το αυτί ή ακόμα σπανιότερα από τα πλευρά.

τι πρέπει να γνωρίζω

Οι ασθενείς βγαίνουν από το νοσοκομείο συνήθως την ίδια μέρα. Ένας ειδικός νάρθηκας τοποθετείται πάνω στη μύτη για να την προστατεύει και να διατηρεί το σχήμα της, καθώς και ειδικές βαζελινούχες γάζες μέσα στα ρουθούνια. Οι γάζες αυτές αφαιρούνται την τρίτη ημέρα, ενώ ο νάρθηκας και τα ράμματα επτά μέρες μετά. Πρήξιμο και μελανιές υπάρχουν στην περιοχή γύρω από τα μάτια για τις πρώτες 5 ημέρες, τα οποία μπορεί να εμποδίζουν τον ασθενή στο διάβασμα.

 

Τοποθέτηση κρύων γαζών ή παγοκύστεων μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα αυτά, καθώς και η χρήση οφθαλμικών αλοιφών. Η μύτη μπορεί να παραμένει πρησμένη για μερικές εβδομάδες. Οι αισθητικές αλλαγές θα αρχίσουν να φαίνονται λίγες εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πρήξιμο θα χρειαστεί 6 μήνες έως ένα χρόνο για να υποχωρήσει. Επομένως, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να δείξει.

 

Οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν και να αρχίσουν τις καθημερινές δραστηριότητες την επόμενη μέρα του χειρουργείου, ενώ μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε μία εβδομάδα. Η έντονη γυμναστική πρέπει να αποφεύγεται για τρεις εβδομάδες ενώ τα αθλήματα επαφής για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Μπορείτε να ενημερωθείτε χωρίς χρέωση, κλείνοντας ένα ραντεβού αξιολόγησης.
bottom of page